Pěstování domácích rostlin a produktů se pořád těší vysoké oblibě. Ne každý však disponuje zahradou a tak zajisté každý uvítá také pěstování třeba doma na parapetu okna, balkoně nebo terase.
Takovým oblíbeným procesem, které lze provozovat i bez zahrady někde venku je klíčení semínek.
Levný a oblíbený zdroj vitamínů a dochucování pokrmů, který si můžete díky vlastnímu pěstování užívat po celý rok. A to bez ohledu na to, jaké roční období právě probíhá.
Klíčky nejsou jen vymožeností dnešní moderní doby, ale již v dávné minulosti sloužily k pravidelné konzumaci v čerstvém stavu. Jsou zdrojem bohatým na vitamíny, minerály, antioxidanty a také proteiny. Posilují imunitu a disponují také preventivními a regeneračními účinky.
Můžete si zajistit přísun na celý rok
Výhodou domácího pěstování třeba na parapetu okna, balkoně či terase je, že klíčky můžete pěstovat po celý rok. Nepřijdete tak třeba přes zimní roční období o přísun potřebných látek a také o příjemnou chuť, kterou využijete ke konzumaci v čerstvém stavu, ale také jako dochucení a zdobení různých druhů pokrmů.
Mezi nejoblíbenější klíčky patří vojtěška jinak zvaná také alfalfa, ředkvička, mungo, slunečnice, řeřicha, čočka, hrách, fazole a mnoho dalších.
Co klíčky, tak to jiná chuť a některé chuťové prvky jsou výrazné, další zcela nenápadné. Proto jsou vhodné při přípravě různých druhů pokrmů a to jak do studených, tak i teplých. Často jsou používané i na pouhé zdobení sendvičů, těstovin a podobně.
Pěstování je celkem jednoduché a zvládne jej i úplný začátečník. Můžete je pěstovat pomocí různých sklenic, misek či talířků. Důležitou roli hraje namáčení, které je obvykle cca na 8 hodin a záleží na druhu semínek a také pravidelné proplachování a odvádění nadbytečné vody.
Sklizeň je možná obvykle v průběhu týdne a nejlepší je konzumace v čerstvém stavu.